Tentang Ted

My photo
::Kota Bharu::, Malaysia
::ObSeS With My AdaM.Luv My Hubbie:: Luv My Family ::

Saturday, March 27, 2010

Cerita dan cerita

Hari ini dalam kita mendidik anak sendiri mahupun anak murid,
cabaran nya sangat besar.
Cabaran ini bagus untuk kehidupan kita kerana dengan
adanya cabaran ini, kita dapat menilai kepada kemantapan
serta kekuatan kita dalam mengharungi rona roni kehidupan.


Cerita 1
Dalam perjalanan ke Machang...
Adam: Mami ..tu apo? [tunding Adam]
Mami : Tu kedai..
Adam: Mami tu apo?
Mami: Tu rumah..
Adam: Apo? [tunding Adam lagi]
Mami: Tu pokok..
Adam: Tu?
Mami: Tu kereta..[dlm hati dah terdetik..banyak lagi ke soalan budak nie]
Mami: Adam ..tu apa?
Adam: Tu rumah ar...
Mami:[ adush lah..kena pulak aku]..Yeah..Adam pandai..Good Adam

Cerita 2:

Adam: Mami apo?[bermaksud mami buat apa?]
Mami : Buat kerja...[sambil mencium pipi Adam]
Adam: Kerja apo?
Mami: Kerja sekolah..
Adam : Sekolah apo?
Mami: [Sambil menahan ketawa huhuuu] sekolah mami...
Adam: Mami apo?..
Mami:.[.terasa dduushh..apa lagi nak jawab.. ] Mami come...
Adam: hahahahaaa[gelak besar pulak dah..]

Cerita 3:
Adam : Abah gi ano? [Abah nak ke mana?]
Abah: Main tenis..[sambil menyarung stokin]
Adam: Tenis apo?
Abah: Tenis yang pakai raket nie..[sambil menunjukkan raket tenis]
Adam:eerrmmm.. raket apo?
Abah: Raket tenis la ayang abah nie...
Adam: Adam ikot..[melompat2 dengan harapan di bawa bersama]
Abah: Adam besar sikit lagi nati abah bawa ya..

Cerita 4:
Mami: Adam pergi mana? Mami tak ikut pun...
Adam: Adam main kakak[Adam main dgn kakak]
Mami : ADam main kat mana?
Adam: Main onald [Main di Mcdonald].. Mami .. ADam nak umah nenek..
Mami: [ sudah la pulak.. mula la nie..] Nenek rumah jauh.. Cuti sekolah
kita balik ya.
Adam: Adam nak nenek..nak umah nenek..Umah ano[Rumah kat sana]
( maksud Adam rumah di sana ialah Hotel Ombak Inn yang mana neneknya pernah
menginap disana semasa datang ke KB]

Kanak-kanak sekarang ini memang petah bercakap.
Sebagai ibubapa jangan berasa "BOSAN"
dengan tutur kata mereka. Sesungguhnya
ANAK ini lah CAHAYA HIDUP

Syukur Alhamdulillah perkembangan bahasa Adam sangat baik dan memberangsangkan
Dialek Kelantannya juga dah kedengaran..
Namun Ted tetap membetulkan sebutan Adam bila dia berbual dengan Ted
Maklumlah..Mami Adam kan 'orang luar'

1 comment:

ijalittlesamurai said...

Ted, it is good to be patience with Adam. Beside he is learning new vocab, he also brushing up his curiosity towards everything around him. Similar to Ain, she always follow with a question "so and so apa". Example: Ija itu apa? Ibu will reply "itu kereta" , then she will ask "kereta apa?", Ibu answered "kereta cantik", immediately she responded " cantik apa?" and it will go on until Ibu or Ain get tired or Ibu will tickle her. Sometimes Ibu pulak yang throw the question ti her "Ain itu apa" ... and she will try her best to answer everything eventhough it not making any sense... Kids is fun, and its really make us feel happy and less stress. Ibu loves Adam and Ain.