Tentang Ted

My photo
::Kota Bharu::, Malaysia
::ObSeS With My AdaM.Luv My Hubbie:: Luv My Family ::

Saturday, March 17, 2012

Dah check in LR tapi check out pula

14/3/2012
Ted buat pemeriksaan di KBMC kerana ada lendir + darah yang keluar.
Sampai je di kaunter, daftar, terus dirujuk ke labour room..
Di labour room, pemeriksaan CTG di jalankan sementara menunggu doktor datang buat pemeriksaan. setelah 20 minit, nurse bertugas beritahu jantung baby okay dan ada berlaku kontraksi yang tahap ringan.. Bila doktor dah tiba, dia terus buat 'selukkan' utk periksaan bukaan laluan..~nggrrrr ini yang Mami tak gemar sebenarnya..sakit sampai rasa senak jer rasa~ Doktor cakap dah ada bukaan 2 cm dan masuk wad..
Bila keluar dari LR-dgn jalan terkengkangnya sebab sakit kena seluk- beritahu pada incik suami malam ni kita tidur dalam wad yea.. Mama, Abah, Aika, Aimi dan Abang Adam yang sedia tunggu diluar masa tu Ted suruh mereka balik rumah je dulu.. Tak bersalin kot malam ni sebab takde rasa kontraksi lagi nie.. Tapi sedih hati sebab Adam balik..ikutkan nak Adam tidur sama2 di hospital ajer..

15/3/2012
TIDUR TAK LENA.
-Ada rasa sakit2 pinggang..keras perut tapi bukan secara kerap.. Incik suami pula memang lena sebab penat urus itu ini .. Cian Hubbie Ted.. Nak ajak tidur sesama atas katil tu konpem dah tak MUAT..hehee..Mami kan gumuk..
-Jam 5 pagi nurse masuk bilik untuk ambil tekanan darah . Mujur tak rendah@tinggi sebab time tu mmg ada sedikit Ted rasa tertekan disamping PENAT dan otak teringat kat ADAM..
Jam 6 pagi Incik suami balik dulu..Ted pun kesian tgok dia, suruh dia balik sesambil tengokkan Adam..
- Aduhai perut Ted lapar.. Incik suami ada tawar nak mkn apa tapi cakap takpelah tggu breakfast hospital ajer .. rupanya lewat jam 8.30 baru di hantarnya sepinggan meehoon goreng dan paket milo 3 in 1.. ( toleh kiri kanan..aiikks takde flask air panas ker???).. Kena la kuar minta di kaunter nurse.. Baru ajer nak makan, doktor masuk untuk buat selukkan LAGI.. (oouuchhh kalau boleh tokse..) berserah diri ajer lah.. Seluk punya seluk masih lagi bukaannya 2 cm.. DOktor cadangkan induce tapi Ted beri alasan tunggu tanya pada suami dulu. Sebolehnya Ted nak elakkan sebarang suntikan.. Risau pada kesan di bayi atau diri sendiri dan juga Ted nak rasa kesakitan NATURAL tak mahu sakit PAKSAAN..
- Okay line clear..makan time..lapaq giller mami nie.. licin meehoon sepinggan. sedang molek habis makan nurse masuk sorong mesin CTG lagi.. Mujur dah kenyang so baby pun respon baik lah.. dia pun tgh breaksfast dalam tu.. nyummy..nyummy..Habis ajer sessi 20 minit, Mami pun bersiram..Nyaman sungguh rasa.hilang rasa berlenggas badan nie.
- Jam 11 pagi nurse masuk bawak jarum suntikan, Tedf tanya untuk apa? Induce..Ehh Nurse saya belum buat keputusan lagi sebab suami saya ondaway ni. tunggu dia ya.. Nurse dengan senyum kelat jawab OK.. Bila incik suami dah masuk, nurse tu datang semula dan kami dah sama-sama buat keputusan tak mahu induce tapi nak BALIK..
-Jam 11.50 menu makan tengahari masuk..Aikss cepat la pulak.. tgok menu mmg sedap. belum berpantang tapi menu berpantang yg diberinya. Ikan selar bakar+sup sayur campur+nasi putih dan epal merah. Mami makan ngap..ngap bersama Abang Adam yang datang dengan ayahnya..
- Jam 3.40 petang Mami dibenarkan balik selepas semua urusan selesai.. Nurse bertugas sempat berkata, takpe kak nanti datang semula juga kan.. heee yelah dik.. kena datang semula ..

Bila balik rumah...
Macam2 difikiran.. baju tak cuci lagi.. tak abis lipat lagi..Tilam baby tak masuk sarung lagi.. dan lain-lain...

dan hari ini ..17/3/2012
Mami masih belum ada tanda nak bersalin.. Takde kontraksi kerap dan belum berlaku pecah air ketuban.. Siang tadi siap pi makan nasi kenduri dengan mama lagi..huuuu..

Thursday, March 1, 2012

-- Layan jiwa--


Di hadapan orang yang kita cinta,

hati kita akan berdegup kencang...

~Tapi di depan orang yang kita suka,

hati kita akan gembira...

* Jikalau kita lihat di dalam mata

orang yang kita cinta, kita akan kaku...

~ Tapi jikalau kita melihat

ke dalam mata orang yang kita suka,

kita akan tersenyum...

* Di depan orang yang kita cinta,

lidah kelu untuk berkata-kata...

~ Di depan orang yang kita suka,

lidah bebas berkata apa sahaja...

* Di depan orang yang kita cinta,

kita menjadi malu...

~ Di depan orang yang kita suka,

kita akan tunjukkan imej yang sebenar...

* Kita tidak boleh merenung

mata orang yang kita cinta

~ Tapi kita selalu merenung

mata orang yang kita suka...

* Bila orang yang kita cinta menangis,

kita akan turut menangis...

~ Bila orang yang kita suka menangis,

kita akan membuat dia gembira...

* Di depan orang yang kita cinta,

musim sentiasa berbunga-bunga...

~ Di depan orang yang kita suka,

musim itu cuma berangin sahaja

CINTA amat mahal nilainya..

Itulah yang diberikan oleh TUHAN kepada hambanya..

CINTA hanya tertulis pada perkataan, tapi gagal dilihat pada zahirnya,

kerana CINTA itu tanggungjawab di mana wujudnya kesetiaan dan kejujuran di dalamnya..

Ingat pada yang satu, Jujur pada yang setia, Setia pada yang kasih,

Kasih pada yang rindu, Rindulah pada yang MENYAYANGI mu..

Cinta tak kan datang kalau tak dicari,

Cinta juga tak kan dapat kalau tiada siapa yang memberi..

Tapi mencari biarlah pada yang sudi, bukan pada yang SIMPATI..

CINTA SEJATI BUKAN DI ATAS KERTAS......

CARILAH CINTA HAKIKI

Saturday, January 7, 2012

Adam my Hero no. 1

Adam : Mami, Baby Adik gerak lah.. [ sambil tangan nya mengosok perut mami ]

Mami : A'ah, Baby Adik nak kawan dengan Abang Adam lah tu. Sebab Abang Adam pegang perut mami kan..

Adam : Baby Adik nak keluar bila?

Mami : [tunjuk tangan no 3]..1,2,3 nanti Baby Adik keluar bulan nombor 3

Adam : Lambatnya Baby Adik ni. Abang Adam tak duduk pun dalam perut mami.. Baby Adik ajer duduk dalam perut mami..

Mami : Abang Adam dah duduk lah..Masa Abang Adam baby dulu..

Adam : Adam bukan baby lah..Ini Abang Adam lah..

Mami : ermm yelah tu...

Adam : Abang Adam sayang Baby Adik Abang Adam.. [ cium perut..]Mami : Terima kasih Abang Adam..

Adam : Mami..... Baby Adik nak keluar kat mana?

Mami : Belum keluar lagi lah..Nanti baby adik nak keluar mami beritahu..

Adam : Yelah tu.. Tak nak keluar lah tu.. duduk dalam perut mami ajer baby Adik nie..


Macam mana lah kelak nak terangkan pada Adam bagaimana Adiknya ni bakal keluar.. sesuai ker nank tunjukkan video kelahiran? Walaupun Adam baru 4 tahun tapi Alhamdulillah, dia dah bijak berkata-kata, berfiikir dengan baik apa yang baik dan apa yang tidak baik..Kena tanya ayah nya nanti..boleh ker nak terangkan pada Adam my Hero no. 1...

Tuesday, January 3, 2012

Gigi

Cerita Tahun Baru 2012???
Tak ada apa nak di ceritakan cuma nak
nyatakan bahawa gigi geraham atas
sebelah kanan Ted
sedang SAKIT...
NNggrrrrrr

Saturday, December 31, 2011

-My CheckList-



KEPERLUAN DI HOSPITAL

IBU

1

Kad Rawatan Bulanan

2

Pakaian Di hospital

3

Nursing Bra

4

Nursing Pad

5

Maternity Panty

6

Sanitary Pad

7

Baju Panas

8

Setokin

9

Kain Batik

10

Sabun

11

Berus Gigi

12

Tuala Mandi

13

Sikat

14

Selipar

15

Peralatan Makan Minum

16

Pakaian Pulang

SIMANJA

1

Diapers

2

Tuala (Receiving Towel)

3

Tuala Mandi

4

Wet Tissue

5

Tisu

6

Baju Bayi

7

Selimut

8

Sarung Tangan

9

Setokin



KEPERLUAN DI RUMAH

MANDIAN

1

Tuala

2

Sabun Bayi

3

Syampu

4

Bedak

5

Lotion Bayi

6

Besen Mandi

7

Minyak Rambut

8

Krim Bayi (Nappy Rash)

TIDUR

1

Bantal Bayi

2

Kelambu

3

Tilam Bayi

4

Katil Bayi

5

Buaian

6

Selimut

PAKAIAN

1

Baju Lengan Panjang

2

Lampin/Diapers

3

Baju Lengan Pendek

4

Seluar Panjang

5

Seluar Pendek

6

Stokin Tangan

7

Stokin Kaki

LAIN-LAIN

1

Pin Keselamatan

2

Baby Wipes

3

Cotton Bud

4

Bakul Baju

5

Bakul Baju Kotor

6

Baby Detergent

7

Bakul Sampah